familjenfinis.blogg.se

Familjen Finis.

Tillbaka på Mörtö

Kategori: Skärgårn

Nu är vi tillbaka på Mörtö. De här dagarna har bjudit på regn, lite solsken. Promenader med bär- och svampplockning. Lite fiske. Lite bad. Och för ovanlighetens skull har jag hunnit läsa lite under sommaren. Just nu läser jag Analfabeter som kunde räkna.
 

Mörtö

Kategori:

Just nu befinner vi oss på Mörtö igen. Gårdagen bjöd på bärplockning, smultron och blåbär. Dessutom så fick vi på nära håll se en råbock. Idag har vi tagit en promenad ner till sjön, där pappan fixade metspön och därefter metade vi upp ett antal aborrorar. 

Vår fina 2-åring..

Kategori: Freja 2-2,5 år

Tänk att den här lilla stora tjejen har ett så väldigt stort hjärta. När hon vaknar på morgonen frågar hon alltid efter Alfred. Därefter går hon alltid fram till lillebror och ger honom en kram eller håller hans hand. När hon inte är världens finaste storsyster, så gillar hon att leka och busa. Dansa och sjunga. Just nu sjunger vi mest om Pippi, Karlsson på taket, Emil, Madicken och barnen i Bullerbyn eftersom Freja gillar Astrid Lindgrens bok "Och nu så vill jag sjunga: 30 sånger om Pippi, Emil, Madicken och alla de andra", annars så sjunger vi 5 små apor eller Per Olsson. Tidigare under året så har Per Olsson och Hjulen på bussen varit hennes stora favoritsånger. När hon inte sjunger och dansar så leker hon med Pippihuset, massa olika figurer och leksaksdjur, har picknick eller hittar på något bus. Freja gillar även att bada oavsett om det är lilla plaskpoolen på balkongen, badkaret eller ett utomhusbad. Ute så gillar hon att promenera (eller sitta på pappans axlar), klättra i klätterställningar eller på stenar, åka rutschkana eller gunga, plocka pinnar eller stenar, gräva i sandlådan och hitta nya kompisar som hon helst vill hålla handen med. Freja gillar även att prata, även fast allt inte är hörbart, så gör hon sig nästan alltid förstod, oftast så pratar hon med två- eller treordsmeningar och titt som tätt så säger hon meningar som är längre än så. Hon gillar att räkna och redan i höstas så kunde hon räkna till 12, nu försöker hon ibland peka och räkna samtidigt eller räkna trappstegen när hon går upp eller ner. Något som inte är så lätt. Färgerna är något som hon har koll på, likaså så vet hon vad pappa, mamma, lillebror, mormor, morfar, farfar, kusinerna och morbror heter i förnamn. 

Alfred 4,5 månad

Kategori: Alfred 4-8 månader

Den senaste tiden så har Alfred blivit en flitig gäst vid middagsbordet, han tittar med stora ögonen (mest på Freja) och oftast så har en snuttis i handen medan vi andra äter.
Alfred har vid ett par tillfällen provsuttit mammas gamla korgstol, som numera är Frejas stol.
Dessutom så fick han igår "provstå" hoppgungan, något som jag tror Freja tyckte var mer spännande än Alfred.
När den här lilla gossen inte provar nya saker som att sitta i stolar eller provstå i hoppgungan, så ammar han ett antal gånger per dag och natt. Att sova hela nätter har endast skett vid tre tillfällen, annars har han som vana att äta 2-3 gånger per natt. Oftast så somnar han i soffan mellan 19-20 och flyttas över till sängen vid 22 och sover därefter med några matpauser till klockan. På dagarna så åker han vagn eller sitter i bärselen, leker och rullar runt i gymmet, busar med Freja eller skrattar och jollrar. Någon gång ibland hinner han även med ett bad.
 

Tänk att jag har turen att vara er mamma..

Kategori: Alfred 4-8 månader

 

Mammas kille <3

Kategori: Alfred 4-8 månader

Här är lilla Alfred 4 månader och 1 dag..

Kaurusellpremiär & tågåkande..

Kategori: Freja 2-2,5 år

Idag bestämde vi oss för att denna gråa och regniga dag åka till Skansen. Till Frejas stora glädje innebar det att vi åkte både tunnelbana, spårvagn och bergbana för att ta ut till Djurgården och upp till Skansen. Efter en lugn och trevlig lunch på Solliden fick Freja och pappan åka Skansentåget, vilket blev dagens första premiär för den lilla damen. Vilket var en hit ända tills åkturen var slut..
Därefter tittade vi sälar, kor, getter, tupp, hönor, älgar, hästar, björn, utter och lodjur innan vi tog oss ner till Galejan. Där fick Freja för första gången åka den gamla bilbanan. Vilket den lilla uppskattade.
 

Semester

Kategori: Alfred 0-4 månader

Tobbes tredje semestervecka så har vi hunnit med att träffa barnens kusiner hos mormor och morfar, badat i Albysjön i Tyresö, badat på Ängsjöbadet, badat på Kallhällsbadet, tittat på djuren på Bögs gård, shoppat på ikea och spenderat två dagar med barnens finska sysslingar och haft picknick. Ena dagen besökte vi junibacken ett väldigt fint ställe, framförallt sagotåget, men jag tror att det dröjer några år innan vi åker dit igen.
Picknick på Ängsjö.
Lekpark, Ängsjö.
Bad i Albysjön.
Sysslingar. Emmi och Freja.
Freja i Pippis hus på Junibacken.
 

Mörtö 24-27 juni

Kategori: Alfred 0-4 månader

Efter ett par dagar hemma så bestämde vi oss för att åka tillbaka ut i skärgården, den här gången till svärföräldrarnas sommarstuga. Den här gången han vi med att agna från bryggan, åka båt, fiska lite, promenera i skogen och bada lite i barnpoolen.
 
 
 

Mörtö 14-22 juni

Kategori: Alfred 0-4 månader

Mellan den 14-22 juni spenderade vi 9 dagar i skärgården. En resa som bjöd på mycket regn, båtåkande, skogsturer och promenader, bärande och kånkande, midsommarfirande, lite fiske, lite bollspelande, färsk fisk och tre turer till Nämdö. I stort sätt en härlig semester, även fast livet på en skärgårdsö i en stuga utan vatten inte är direkt enkelt med två småbarn, men i stort sätt så har det varit bra och skulle du fråga Freja vad som var roligast så är nog svaret "åka båt", "spela boll" eller "pappa axlar" (när pappan bär dottern på axlarna och älgar genom skogen).
 
 

Alfred 4 månader

Kategori: Alfred 0-4 månader

Idag blir den här lilla killen 4 månader och det firande han med att rulla från rygg till mage vid två tillfällen. Tidigare så har han vid några tillfällen lyckats rulla från mage till rygg. Alfred har även blivit bättre på att hålla i saker, nu håller han gärna i saker när han ligger i gymmet, sitter i matstolen/babysittern eller ligger i vagnen. Alfred blir allt stadigare och sitter upp med stöd. Han gillar att sitta och stå, jollrar ibland och bjuder ofta på leenden och skratt. Första ljudliga skrattet brände han av på Astrid Lindgrens när han var drygt 2,5 månad. I kläder börjar han växa ur storlek 62 och använder nummera storlek 68 och i blöjor använder han storlek 3. När han tog den andra dosen av rotavaccinet så vägde han 6450 gram och var 63 cm lång då var han 3 månader och 8 dagar.