familjenfinis.blogg.se

Familjen Finis.

Gott nytt år!

Kategori: Freja

 

Underbara dagar

Kategori: Freja

Julafton var en toppendag och Freja var glad hela dagen. På juldagen firade vi jul med Tobbes föräldrar, vi åt julmat och Freja fick ännu fler paket. Inte så roligt med paketöppning tyckte Freja, som mest undrade varför hon skulle dra i paketpappret istället för att leka med sina leksaker. Men Freja verkar uppskatta alla roliga saker. När pappa var på annandagstrav, så var det full fart här hemma och Freja turades om att leka med alla leksaker. Freja kröp runt i rummet, lekte med en sak och gick sedan vidare för att leka med nästa.
Så här glad blir man när man leka med alla roliga leksaker hemma.  Dessutom så började hon klappa händerna när vi såg på Babblarna på annandagen, så nu försöker hon klappa händerna hela tiden. Annars så gillar den lilla att gunga i takt/dansa eller klappa händerna när hon hör musik som hon gillar, favoritmusiken kommer från två av hennes nya leksaker eller så är det musik från Babblarna, Lejonkungen eller Björnbröder. Förutom att hon precis lärt sig att klappa händerna, så har hon precis sagt pappa för första gången och just nu är det favoritordet. Hej och mamma är två ord som hon tidigare har sagt ett antal gånger.
 
Annars så har den lilla blivit lite "mammigare", vilket har tett sig genom att Freja blivit väldigt rädd och till och med gråtit när hon sett Tobbes bror. Då har hon krypit direkt upp i mitt knä, kramat mig och gömt sig i min famn. Samma sak har hon även visat upp när hon träffat Patrik och Tobbes pappa, dvs. hon har krypit upp i min famn och vill inte att jag lämnar henne. En känsla som är lite blandad, självklart så vill jag att Freja ska trivas i andras sällskap, men det är otroligt mysigt och fint att vara Frejas trygga punkt i livet.
 

Underbara jul!

Kategori: Jul

Vilket underbart julfirande. Jag är fortfarande väldigt lycklig efter att ha firat Frejas första jul tillsammans med min fina familj och släkt. Underbart att få fira jul med alla som vi brukade fira jul tillsammans med när jag var liten + min familj och Christers familj. Helt klart den bästa julaftonen sen jag själv var barn och om jag räknat rätt så var det första gången sen 2006 som vi alla firade tillsammans. 2012 - firade vi jul i Hua hin, Thailand med familjen. 2011 - träffades vi och åt julfrukost hos Christer & Sandra. Därefter firade jag och Tobbe med hans familj. 2010 - träffades vi och åt julfrukost hos Christer & Sandra. Därefter firade jag och Tobbe med hans familj. Oscars första jul. 2009 - firade jag jul med ett tjejgäng i Lake Tahoe i USA under vår roadtrip i Kalifornien, Nevada och Arizona. 2008 - firade jag jul med familjen och släkten hos mormor och morfar, men Christer var i Thailand med Sandra. 2007 - åkte jag och Tobbe hem från Barcelona på julafton. Strax efter Kalle kom jag hem till mamma och pappa, där familjen + mormor och morfar firade.
 

Julafton

Kategori: Freja

Vilket underbart julfirande! 
Jag & Freja under vår paketöppning på morgonen.
Freja hälsar på julbocken.
Christer & Sixten är förväntansfulla när jultomten är på besök.
Tomten i egen hög person.
Oscar hämtar paket från tomten.
Freja myser med morfar.
Jag hjälper Freja att öppna ett stort paket.
Freja sitter i tomtens knä.
Sandra, Sixten, pappa, Tobbe & Christer håller traditionen i liv och kollar på Kalle Anka.
Tomtenissan Freja är uppe och går.
Långbord med hälften av julfirarna.
Glad tjej som får äta god mat.
Fyra generationer.
Fina familjen.
 
 
 
 

GOD JUL

Kategori: Freja

GOD JUL önskar tomtenissan Freja med familj!
 

Dan före dan före doppardan..

Kategori: Jul

Julafton närmar sig med stormesteg, Tobbe håller just nu på att griljerar skinkan och igår infann sig julstämning hemma hos oss. Igår köpte vi julgranen, klädde den och nu lyser den upp vårt vardagsrum. Dessutom så luktar det väldigt gott. 
 
 

Mums..

Kategori: Bebismat

Idag har jag och Freja varit iväg och träffat några andra mammor och bebisar. Vilket jag tror att Freja uppskattade, dem små hade en fint samspel och var väldigt nyfikna på varandra. Dessutom så åt flera av bebisarna när vi träffades vilket jag tror var bra för Freja att se, vilket resulterade i att Freja idag ätit så väl spagetti och köttfärssås samt en fiskgryta med potatis med dill. Bra säger jag och hoppas med det att den lilla kommer fortsätta att äta annat än favoriterna leverpastej och banan. 
 
 

Loppi Blogbag - Jul

Kategori: Allmänt

För några dagar sedan så fick jag hem ett nytt paket från Loppi. En julklapp bestående av KRAV- och Fair Trade-märkt kaffe, strumpor och en ljusslinga från Indiska. Kaffet har jag inte smakat eftersom jag inte dricker kaffe, men Tobbe tyckte att kaffet var gott. Ljusslingan har jag packat upp och har i fönstret och strumporna är helt okej. Produkten från Ajax, Kitchen & Grease har kommit väl till pass, då vi behövde fixa spisen och produkten kommer att fortsätta att användas flitigt hemma hos oss. I paketet fanns även två produkter från Palmolive, Mediterranean Moments duschcream och skumtvålen Magic Softness Tangerine och jag jag gillar båda.

En vecka till julafton..

Kategori: Freja

Dagarna går och det är nu en dryg vecka till julafton, paketen är inslagna, julkorten skickade och julgranen och julpyntet kommer snart fram. I fredags så var det lucia och jag och min lilla tomtenissa firade hennes första lucia med öppna förskolans julavslutning i kyrkan tillsammans med många andra bebisar, barn och deras föräldrar. Vi sjöng några sånger, träffade några mammor och bebisar från föräldragruppen och fikade. I helgen har vi mest tagit det lugnt, lekt och varit på promenader. Dessutom så tar måltiderna mycket längre tid nu när vi försöker få Freja att äta vid frukost, lunch och middag. Vid några tillfällen så har vi fått den lilla att äta mat som kycklinggryta, spagetti och köttfärssås och blodpudding, men oftast så äter hon banan, päron och leverpastej. 
 
På dagarna är Freja oftast väldigt glad och nyfiken. Hon kryper runt och tar sig till nya platser, badrummet är för tillfället väldigt spännande, annars lockar sladdar, datorer, tidningar, fjärrkontrollrer och allt annat som finns på bordet i vardagsrummet. Freja försöker större delen av tiden att resa sig mot saker eller människor och blir allt bättre på det. Hon gillar att busa och leka och hon gillar sin nya "mobiltelefon" med olika signaler, hon gillar att sjunga och älskar att bada. Senaste två, tre veckorna så har hon gått från att sitta ganska lugn i badkaret och leka med sina leksaker till att vara helt vild. Nu ställer hon sig gärna upp i badkaret och försöker räcka sig efter saker, slår på kanten på badkaret eller hoppar. 
 
Fina badtjejen.
Freja sitter på nya stolen.
Freja är på väg att ställa sig upp.
 

Längd och vikt

Kategori: Freja

I förra veckan så var vi på bvc på Frejas 8-månaderskontroll. Apropå på det så läste jag att bebisar under sitt första levnadsår ofta tredubblar sin vikt och växer 25 cm. Freja vägde 4345 gram och var 53 cm lång när hon föddes, idag när hon är 8 månader gammal så är hon 72 cm lång och väger 10,68 kg. Dvs. hon har växt 19 cm och ökat 6,23 kg på 8 månader. Om det jag läste stämmer så borde Freja när hon fyller 1, väga runt 13 kg och vara 78 cm lång, vi får se hur stor den lilla är vid den åldern i april. Läste för övrigt hur bvc räknar ut hur långa barnen kommer bli som vuxna. Föräldrarnas längd i cm - 13 cm (om det är en tjej, +13 cm om det är en kille)/2. I Frejas fall borde det innebära att hon blir runt 163-164 cm.

Freja 8 månader och 8 dagar

Kategori: Freja

En dryg vecka har gått sedan den lilla blev 8 månader. Mycket har hänt sedan dess, mestadels i matväg. Den lilla har nu börjat äta mer, mycket mer riktig mat, vilket innebär att jag ammat betydligt mindre än jag brukar.Idag har Freja ätit lite gröt till frukost, en halv banan till lunch och en halv barnmatsburk. Igår åt hon lite gröt och leverpastej till frukost, lite potatis- och morotspuré till lunch, en halv banan till mellanmål och en tredjedel barnmatsburk till middag. Så Freja har helt klart fått smak på riktig mat och jag tror att hon tycker att det är roligt att få äta.
Annars så kryper Freja runt här hemma och det som är roligast just nu, är att försöka att resa på sig och ställa sig upp. Så bordet i vardagsrummet är väldigt roligt.
 
 

Loppi Blogbag

Kategori: Allmänt

Idag fick vi hem ett nytt paket från Loppi, en blogbag bestående av bra saker från framför allt Natusan och AventNatusan bidrog med fyra produkter: first touch baby oil, en produkt som vi idag använder nästan dagligen i samband med att Freja badar. Dessutom first touch zinksalva, first touch lotion och intensive care wash, tre produkter som vi inte tidigare använt med som Freja kommer att få prova i samband med bad och blöjbyten. Utöver det så fick vi två rabattcheckar att använda, som kommer att nyttjas. I paketet fanns en nappflaska och en mugg från Avent, två bra saker som kommer att användas. Framför allt så tror jag att Freja kommer att gilla att få dricka ur muggen med handtagen. I paketet fanns även ett olyckskit från Folksam, som jag hoppas att vi inte kommer att behöva använda, men som kommer läggas i bilen, om olyckan skulle vara framme samt en påse från Loppi. Tack för det Loppi!

Spännande!

Kategori: Bebismat

Idag har jag bakat bebisbröd till Freja, dvs. bröd utan salt, honung och socker. Brödet innehåller endast 7 dl vetemjöl, 15 g jäst, 2 dl vatten och 0,5 dl mjölk. Det ska bli spännande att se om Freja kommer att tycka att det är gott med bröd. Just nu håller jag även på att kokar en gryta med kyckling, morötter, broccoli, paprika, persilja och curry till Freja. Så jag får helt enkelt vänta och se om Freja kommer äta så väl kycklinggrytan som bebisbrödet. 

Gissa vad den här tjejen åt igår?

Kategori: Bebismat

Den här lilla tjejen som än så länge inte är så matglad, överraskade oss med oss äta många bitar med blodpudding till middag igår kväll. Sammanlagt åt den lilla nästan en halv skiva med blodpudding. Mycket imponerande. Idag har Freja blivit bjuden på gröt till frukost och potatis/kött till lunch och hon har ratat båda efter att ha smakat ett par skedar, bättre går det att äta banan och satsumas. 

Jag ser det snöa..

Kategori: Freja

Idag bestämde vi oss för att ta en promenad på dagen, samtidigt som jag satte Freja i vagnen så började det att snöa. När vi kom ut genom porten så möttes vi av snöblandat regn med stora snöflingor. Freja tittade fascinerat och somnade sedan efter en kvart, lagom tills snön byttes till en kortare hagelskur innan det byttes igen till mer snöblandat regn. Bra tajming, samtidigt så är det "första gången" som Freja får se snö, det snöade visserligen i april när vi skulle på återbesöket på BB och Freja var 5 dagar gammal, men det tror jag inte att hon noterade.
 
 

Tackkort

Kategori: Freja

I förra veckan framkallade vi ett tackkort från Frejas dop, som vi skickade ut till våra fina gäster som förgyllde Frejas dopdag. Nu hoppas vi att julkorten blir lika fina. 
 

8-månaderskontroll

Kategori: Freja

Idag var jag och Freja på BVC för Frejas 8-månaderskontroll. Vi pratade sömn och mat och Freja vägdes och mättes. Den lilla fortsätter att växa som hon ska och är nu 72 cm lång och väger 10,68 kg. Freja har därmed ökat 600 gram och vuxit 3,5 cm på drygt 2 månader. 
 
 

Freja 8 månader

Kategori: Freja

Idag blir min fina tjej 8 månader, det firar vi med att vara tillsammans hela familjen. Tobbe kom hem från Finland i söndags och vi kom hem från mormor och morfar och idag har Tobbe varit ledig från jobbet. Väldigt skönt. 
 
Freja fick idag äta kött för första gången, kokt högrev med potatis, spännande tyckte Freja, men det var ingen favorit. Vi får se om Freja tycker att det blir godare imorgon, annars så är banan gott, men mammas mjölk är fortsatt hennes huvudsakliga näring. Freja har under en månads tid haft svårare att somna vid nattning, dvs. den lilla gör allt vad hon kan för att hålla sig vaken, vilket innebar att hon inte alltid somnar mellan 19-20, vi har provat olika metoder, men just nu så försöker vi få henne att sova vid endast ett tillfälle (1,5-2h) på dagen. Dessutom så har hon börjat sova sämre på natten, vilket tyvärr innebär att hon vaknar 3-4 gånger per natt. Annars så Freja ofta en pigg och glad tjej, som gillar att förflytta sig i rummet, som ålar och kryper och försöker ställa sig. Hon gillar att bada och har många badleksar som hon tycker är roliga. Hon gillar fortfarande boken Bada med babysmurfen och hon gillar när man sjunger för henne, hon är väldigt intresserad av ljud (t.ex. när man klappar händerna, vattenkranar, elvispen..) och hon gillar att se sig själv i spegeln samtidigt som hon försöker att ta på sin spegelbild. 
 
 
 
Freja har fortfarande fyra tänder, använder mestadels 74 i kläder och storlek 4 i pampersblöjor och storlek 5 i liberos up&go. På onsdag så är det dags för 8-månaderskontrollen på bvc, så då får vi se hur mycket vår lilla tjej vuxit på längden och ökat i vikt. 

Loppi Blogbag - "1-åringen"

Kategori: Allmänt

Idag fick vi hem ett paket från Loppi. I paketet fanns flera saker som kommer att komma till användning, några saker som Freja redan gillar och andra saker som Freja kommer att få prova framöver. Coops fruktdryck och klämmis kommer Freja att få vänta med att smaka likaså KidsZoo från Acrilex, medan majskrokarna är något som Freja kommer bli glad av att få äta redan nu. Pixieboken Brillo kommer vi att läsa och Duplot zoovänner kommer att lekas med, två gåvor som vi är väldigt glada för. Folksams praktiska barnkit är något annat som vi är väldigt glada för, vi hoppas att vi slipper använda den, men det känns bra att vara förberedda och kitet kommer genast att få plats i skötväskan. Tack för det här Loppi!